Lukáš Pich – Snemalec narave / Nature cameraman

Piran, 16.8.2022

BLESK.CZ Podcast: Ptice se bodo prve vrnile na Hrensko. Snemalec narave pravi, da živali ne moreš snemati parfumiran…

Izkušeni snemalec Lukáš Pich večino časa preživi na češkem podeželju. Njegove edinstvene posnetke kupujejo filmski ustvarjalci z vsega sveta. Požar v Hrenskem je katastrofa, vendar se lahko življenje v park vrne prej, kot si mislimo. Ko bodo začele rasti trave, se bodo pojavile žuželke in vrnile se bodo ptice. V podkastu Blesk je svetoval, kako z objektivom ujeti živali češke narave.

Pred desetimi leti je v Češki Švici posnel črne štorklje in gnezdeče sokole. Zdaj jih Lukáš Pich verjetno ne bi našel na svojih mestih. Zaradi požara je na stotine ptic zapustilo svoja gnezda. Večje živali so verjetno tudi slutile nevarnost in pravočasno pobegnile. Vendar je v plamenih poginilo veliko žuželk. “Z vidika narave je lahko ogenj koristen,” se pridružuje mnenju številnih drugih strokovnjakov.

Po besedah snemalca so prve večje živali, ki se vrnejo na požgano območje, ptice. “Najlažje jim je uspelo odleteti, zato se bodo zlahka vrnile na svoja mesta. Takoj ko bodo začele kaliti prve rastline in se bodo začele pojavljati žuželke, se bodo začele vračati,  ker bodo imele hrano, ,” ocenjuje.

Ne smrdi v naravi!

Snemanje živali v čeških gozdovih in na travnikih ni enostavno. Lukáš Pich se mora prikriti tako kot pripadniki elitnih vojaških formacij. Zato nosi kamuflažo, da ga sesalci ne bi zaznali. Ptice imajo veliko boljši vid, najredkejše vrste pa niso navajene na ljudi in zato hitro pobegnejo. Zato se skriva v šotoru, v katerega skozi vizir vtakne svojo lečo in se skriva. “Ko snemam živali, ki imajo občutljiv vonj, ne uporabljam vonjav. Najbolje je, da ne uporabljam oblačil, ki so sveže oprana z mehčalcem in podobnim, da ne nosim nečesa, kar je za njihove nosnice ostro,” priznava fotograf o specifičnem kemičnem vonju, ki ga lahko začutijo živali.

Najredkejša žival

Če bi pričakovali, da so njegove najredkejše posnete živali črne štorklje ali navadni gad, vas bo Lukáš presenetil. Najbolj ceni Orjaško skolijo – Žahalka obrovská ( Megascolia maculata ) Drury, 1773), ki je naš največji  kožekrilec ( himenoptera ), sorodnik navadnega sršena. “To je vrsta, ki jo najdemo le na južnem Moravskem, in še to v omejenem številu. Zato so moji posnetki res redki in tudi na internetu jih še nisem videl veliko,” se je pohvalil snemalec.

Orjaška skolija * Mammoth wasp * Žahalka obrovská | Lukáš Pich

Niso samo živali redke, ampak tudi to, kako jih snemate. Več let je na primer hodil snemat zaščitene črne štorklje v njihovo gnezdo, kamor so se vračale in po urah in urah čakanja je posnel njihovo romantično parjenje: “Moral si biti zelo previden, saj je to zelo plašna vrsta. Zato je bilo treba pred njihovim gnezdom pripraviti pokrivalo, da ptice ne bi opazile tujega predmeta, ki se ga bojijo. Približati se jim je bilo treba v temi, da ptice ne bi opazile, da se nekaj dogaja. Še posebej občutljiv je čas, ko se na gnezdu srečajo in parijo, saj tam nimajo ne jajc ne mladičev. Tako imajo najšibkejšo povezavo z gnezdom in ga lahko zaradi motenja zapustijo,” je pojasnil Lukáš Pich, zakaj so njegovi posnetki edinstveni.

Črna štorklja * Black Stork * Čáp černý / Lukáš Pich
Stržek * Eurasian wren * Střízlík obecný / Lukáš Pich

Več edinstvenih posnetkov Lukáša Picha si lahko ogledate na njegovem YouTube kanálu.

FB – Lukáš Pich – kameraman přírody – Jak se dělá video: Část 1/2

Stocksy – Lukas Pich | Royalty-free Stock Photography Portfolio

iDNES.cz – Fotogalerie: Kameraman Lukáš Pich při filmování žabích námluv

Foto Skoda – Jak točí – Lukáš Pich

Instagram – Lukáš Pich (@pichlukas) • Instagram photos and videos

Pininterest – Lukáš Pich – kameraman přírody | Insects, Snake, Animals

PS.: Biodiversity Taxonomy

Hymenoptera / Mravlje Čebele Vešče / Ants Bees Wasps/ > Orjaška skolija * Mammoth wasp ( Megascolia maculata ) Drury, 1773 – Scoliidae Skolije > KPSS: Megascolia maculata… MPS: Megascolia maculata… Jungle dragon: Megascolia maculata… GBIF: Megascolia maculata…

Ciconiiformes / Štorklje / Storks / > Črna štorklja * Black Stork ( Ciconia nigra ) Linnaeus, 1758 – Ciconiidae Štorklje  > KPSS: Črna štorklja…  DOPPS: Štorklje Ciconiidae…  Notranjski regijski park: Črna štorklja…  eBird: Ciconia nigra…  GBIF: Ciconia nigra…  

Passeriformes / Pevci  / Perching Birds / > Stržek * Eurasian wren ( Troglodytes troglodytes ) Linnaeus, 1758 – Troglodidae Stržki > DOPPS: Stržek… eBird: Troglodytes troglodytes… GBIF: Troglodytes troglodytes…

Europe Wikipedia Biodiversity – Global links – Europe

Urejanje&Prevod  Editing&Translation

Published by Marko Jezernik

I'm running Online Art Gallery presenting my artworks / paintings, fused glass, art furniture, catalogues and books.. / Aditional activities: Art Promotion & Consulting, Mentorship, Webpage administration&editing... Biodiversity - Owner & Editor https://mjbiodiversity.wordpress.com/ Geopolitics ABC - Owner & Editor https://geopoliticsabc.wordpress.com/ Choir Georgios Piran - Markoting&PR /singer in choir/ https://choirgeorgiospiran.wordpress.com/news/

Leave a comment